Domu pod Lipami

Historia budowy „Domu pod Lipami” rozpoczęła się w 2008 roku. Starosta Jarosławski Tadeusz Chrzan przekazał nam hektarowa działke w Radymnie, koło Jarosławia, pod budowe nowego Domu Dziecka. Po przeszło pieciu latach w styczniu 2017 r. dzieci wprowadziły sie do pieknego, kolorowego i przyjaznego „Domu pod Lipami”. Tak nazwały swój wymarzony i długo oczekiwany Dom.

Podczas oficjalnego otwarcia „Domu pod Lipami” dzieci w podziękowaniu za nowy, piękny Dom przygotowały występy artystyczne. Ich głównym przekazem pod adresem „Naszej Fundacji” i wszystkich darczyńców był cytat z książki „Mały Książę” Antoina de Saint – Exupery „STRACIŁEŚ DLA MNIE TYLE CZASU, ŻE POCZUŁEM SIĘ WAŻNY”. W tych odczuciach dzieci ukryty jest sens naszych działań. Celem naszego projektu było stworzenie przyjaznego , radosnego domu dziecka wraz z zapleczem biurowym, technicznym, rekreacyjnym, naukowym, jadalnym i kuchennym.

Zagospodarowaliśmy cały teren działki na funkcje towarzyszące domowi dziecka tj. boisko do siatkówki, koszykówki, piłki nożnej, plac zabaw dla młodszych dzieci, wyznaczone miejsce na ognisko z siedziskami wokół, parking oraz ścieżki żwirowe i utwardzone oraz dojazdy do zaplecza i parkingu na 16 miejsc. Wszystko to z maksymalnym możliwym poszanowaniem zieleni istniejącej oraz dosadzeniem nowej zieleni. Do posesji doprowadzony został gaz, energia elektryczna, woda z sieci miejskiej oraz kanalizacja. Budynek zaprojektowany został jako bryła o kształcie nieregularnym – podłużnym, dopasowanym do kształtu działki i stron świata. Składa się funkcjonalnie z 3 części. Od strony zachodniej znajduje się część sypialna (parter i piętro), część środkowa to przestrzenie wspólne: na parterze jadalnia i świetlica, przy otawrciu lekkich systemów przegradzających mogących tworzyć jedną wspólną przestrzeń.

Na piętrze: aneksy kuchenne dla starszych dzieci, sale rozrywkowe, sale zajęć terapeutycznych grupowych i indywidualnych, sala komputerowa. W części wschodniej w parterze znajduje się ciąg techniczny kuchni, biura obsługi i pokoje personelu oraz pokój gościnny. W całym budynku jest 13 sypialni 2 –osobowych, jedna duża sypialnia 4 – osobowa i 14 łazienek dla dzieci.Nad częścią mieszkalną i rekreacyjną znajduje się dach dwuspadowy tworząc poddasze o wysokości umożliwiającej w przyszłości wykorzystanie jej na cele użytkowe takie jak zajęcia taneczne, teatralne itp.